Yerba mate to napar z zmielonych liści oraz patyczków ostrokrzewu paragwajskiego.
„Nazwa yerba mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Indiańska nazwa naparu to caá”
Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo, osiągające w stanie dzikim nawet do 15 m wysokości. Występuje na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay.
Odkryto ją w połowie XVII wieku, gdy jezuiccy misjonarze przybyli do dorzecza parany. Odkryto wtedy, że ulubioną używką miejscowych były liście ostrokrzewu paragwajsiego (nadano tę nazwo o wiele póżniej). Liście żuto, a ich działanie można było opisać jako pobudzające i kojące myśli.
W 1892 roku swoją pierwszą plantację założył w paragwaju Frederico Neumann. Niedługo po tym rozsławił on Yerba Mate tak bardzo, że stała się ona narodowym napojem Paragwaju, Argentyny, Urugwaju i Brazylii.
Polacy maczali w tym palce!
W XIX wieku polscy emigranci dotarli do Argentyny i Brazylii, gdzie większość z nich zajęła się plantacją właśnie ostrokrzewu paragwajskiego.
Czy wiesz, że…
Rosjanie zaczęli postrzegać yerbę jako zagrożenie dla herbaty, którą sprowadzali z Chin. Dlatego użyli wszystkich swoich sił i znajomości, aby narzucić duże cła, tak aby import yerby stał się nieopłacalny.
To miedzy innymi dlatego Yerba Mate pojawiła się w Polsce dopiero na początku lat 90.
Jak to się pije?
- do naczynia nasyp około 2/3 objętości suszu.
- Potem warto zakryć ręką otwór, obrócić i potrząsnąć, aby grubsze kawałki znalazły się na spodzie naczynia.( Dzięki temu Bombilla nie zatka się podczas picia. )
- Włóż bombillę tak, aby nie przysypał jej całkowicie susz.
- Teraz wlej troszkę zimnej wody, aby susz nasiąknął. (dzięki temu napar nie straci tak szybko smaku i właściwości zdrowotnych).
- Na koniec zalej gorącą wodą, której temperatura nie przekracza 80°c.
Yerba jest wydajna, dzięki temu można dolewać wody wielokrotnie, tak długo aż yerba mate nie straci smaku.
Czytaj też: POZNAJ TOP 3 KSIĄŻKI W KTÓRYCH KAWA GRA GŁÓWNĄ ROLĘ.
Czytaj też: Lista Polskich Palarni Kawy
Yerba mate na zimno – Tereré
Tereré to Yerba parzona na zimno, przygotowuje się ją tak samo, lecz używamy tylko zimnej wody. Dodatkowo można dorzucić pare kostek lodu.
Yerba – co daje?
- pozytywnie wpływa na jędrność skóry
- poprawia przemianę materii
- zwiększa odporność
- w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie zostawia osadu na zębach
- bardzo dobrze pobudza, nie powodując drażliwości żołądka
- likwiduje objawy zmęczenia
- reguluje ciśnienie
- oczyszcza i odżywia organizm
- polepsza samopoczucie
- zawiera większość witamin
- zawiera sole mineralne
Yerba Mate – na co uważać?
Regularne spożywanie może prowadzić do uzależnienia, podobnie jak w przypadku herbaty czy kawy.
Yerba Mate ma także działanie moczopędne, co przy dużym spożyciu może doprowadzić do delikatnego wysuszenia organizmu.
Kobiety w ciąży i dzieci też powinny uważać na Yerba mate ze względu na dużą zawartość kofeiny.
Swoją popularność Yerba Mate zawdzięcza niezwykłym właściwościom pobudzającym, wzmacniającym, oczyszczającym.
Jeśli szukasz dobrej Yerby… Ja polecam te tutaj. Osobiście ją pijam, dodatkowo sprzedawałem ją w jednej kawiarni, w której miałem przyjemność pracować. Produkt naprawdę sprawdzony 🙂
Pił ktoś z Was, lub może pija yerbę?