Peruwiańczycy, bo o nich mowa, produkują najwięcej organicznej kawy na świecie.
Połączeni w kooperatywie produkują najwięcej organicznej kawy na świecie.
Mnóstwo rodzinnych gospodarstw rolnych zajmuję się hodowlą kawy, są to małe pola uprawne wysoko w górach. To właśnie dzięki wysokości, na której jest hodowana kawa, nie trzeba używać żadnych dodatkowych pestycydów, czyste górskie powietrze wpływa korzystnie na ziarna. Dzięki temu są odporne na szkodniki oraz choroby.
Aby kawa uzyskała status organicznej, jej produkcja musi spełnić wiele warunków. Między
innymi maksymalne ograniczenie wszelkich środków chemicznych czy częste kontrole jakości.
Plantacje kawy organicznej to również idealne schronienie dla wielu roślin i zwierząt.
Czy wiesz, że…
Brak potrzeby używania pestycydów w czasie produkcji kawy to również spora oszczędność pieniędzy dla producentów.
Ręcznie zbierana kawa jest poddawana mokrej obróbce. W tej delikatnej kawie często możemy wyczuć posmak palonych orzechów, kakao, a nawet cytrusów.
Kilka ciekawostek o kawie z Peru
- Kawa pojawiła się w Peru w XVII wieku.
- Kawa to główny towar eksportowy tego Państwa.
- Peru to również drugi co do wielkości producent kawy Fair Trade, zaraz po Meksyku.
- Jednym z pierwszych państw Ameryki, które rozpoczęło hodowle kawy, jest właśnie Peru.
- Peru to aż 90 tysięcy hektarów upraw ekologicznej kawy.
- Kawa z Peru wielokrotnie zdobywała tytuł najlepszej kawy na świecie.
- W 2017 roku Peru znalazło się na dziesiątym miejscu, jeśli chodzi o całkowitą produkcję kawy na świecie.
Sprawdź: 10 ciekawostek na temat kawy
Dlaczego warto spróbować kawy organicznej?
To bardzo proste. Dzięki temu, że nie używa się żadnych środków chemicznych w trakcie produkcji, to możemy liczyć na czysty, nieskażony żadnym preparatem, smak kawy.
To również odpowiedzialne – pijemy kawę zdrową, której produkcja nie zanieczyszcza środowiska, a nawet o nie dba. Również ludzie produkujący kawę ekologiczną dostają godziwą zapłatę za swoją ciężką pracę, o czym często zapewnia certyfikat Fair Trade.
Kilkunastoletni research dla najlepszych ziaren
Najlepszej kawy napić się można zawsze u pasjonatów, koneserów ludzi zgłębiających temat kawy. Tacy ludzie wiedzą, że znalezienie najlepszych ziaren do najłatwiejszych zadań nie należy.
Potwierdzają to właściciele marki Machu Picchu, producenci kawy z Peru.
Spędzone lata w Peru pozwoliły im na odwiedzenie dziesiątek jak nie setek farm i wybranie najlepszych ziaren dla polskich miłośników dobrej kawy. Ziarna z najlepszych plantacji trafiają do Poznania, aby tam zostały wypalone i zapakowane w (bardzo ładne zresztą) opakowania. Coraz więcej palarni ma w swojej ofercie kawę organiczną z Peru, ale czy wszędzie jest tak dobra, jak ta od Machu Picchu? Sprawdźcie sami na www.kawazperu.pl